Diyetimgeldi
image

Sağlıklı Beslenme

Yaşlanma karşıtı 7 besin

14 Ağustos 2023

Yaşlanma, Canlının olgunlaşma süreci tamamlandıktan sonra fizyolojik yedek kapasitelerinin giderek azaldığı, yıprandığı ve buna bağlı olarak da yaşam fonksiyonlarının aksadığı bir süreci ifade eder. Diyetinizden aldığınız besin ögeleri; vücudunuzun bir çok organınıza etki ettiği gibi cildinize ve saçınıza da yansır. Bu sebeple dengeli beslenmek yaşlanmayı geciktirmek veya cildin erken yaşlanmasını önlemek için çok önemli.

 

Yaşlanma belirtileri arasında sadece kırışıklar değil, aynı zamanda hafıza kaybı, beyin fonksiyonlarında azalma ve kalp hastalığı, kanser ve osteoporoz gibi kronik hastalıklara yakalanma riski de vardır. Bu yüzden doğru beslenme, iyi bir yaşlanma strajisinin önemli bir parçasıdır. Besinlerin yaşlanma üzerindeki etkisini değerlendirirken antioksidan yönünden zengin olan besinler göz önüne alınır. Çünkü antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerden korur. Diyabet, kanser ve kardiovasküler hastalıklar başta olmak üzere yaşlanmanın ve farklı kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

 

İşte bu nedenle antioksidan içeriği yüksek gıdalarla beslenmemiz gerekli.

 

Peki bu yaşlanma karşıtı 7 besin nelerdir?

 

Yaban mersini

Yaban mersini mükemmel bir c vitamini, lif ve antioksidan kaynağıdır. Yaşla birlikte bilişsel işlevi (beyin sağlığını) geliştirme ve koruma, kalp sağlığını geliştirme, belirli kanser risklerini azaltma ve daha pek çok konuda etkileyici bulgular gösteren araştırmalar bulunmaktadır.

 

Avokado

Tekli ve çoklu doymamış yağları içeren, E vitaminden zengin bir meyvedir. Ayrıca avokado, potasyum ve antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği antioksidanlar sebebiyle, ciltte serbest radikal hasarına karşı koruyucu bir madde olarak hareket ederek yaşlanmayı geciktirmesine ve potasyum içeriği sebebiyle, vücudun elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Araştırmalar, avokadonun potansiyel yaşlanma karşıtı olduğunu kanıtlamıştır.

 

Domates

Domates,  antioksidan özelliklere sahip bir bitki besin maddesi olan likopen içeriği bakımından zengindir. Likopen, insan kanının ve dokusunun önemli bir bileşenidir ve yutulduğunda cildi güneş hasarından korumaya yardımcı olabilir. Likopen açısından yüksek diyetler ayrıca belirli kanser türlerinin riskinin azalmasıyla da ilişkilidir.

 

 Nar 

Nar güçlü antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Son yıllarda, narın sağlık açısından sağladığı avantajların çoğu, punikalaginler ve ellagik asitin varlığına bağlanmıştır.  Son araştırmalar ellagik asidin cildi sıkılaştıran kollajenin parçalanmasını önlediğini ve ayrıca UV kaynaklı bazı iltihaplanmaları önlediğini bulmuştur. Narı doğru ve gerekli miktarlarda tüketmek cilt sağlığını korumaya yardımcı olabilir. 

 

Ceviz 

Ceviz, kuruyemişler arasında en fazla antioksidan içerendir ve mükemmel bir omega-3 yağ kaynağıdır. Ayrıca bağırsak mikrobiyotamız için önemli bir besindir. Mikrobiyotamızın sağlığı, cilt sağlığı ile yakından ilişkilidir. Bu kombinasyonlar, daha iyi bir cilt (ve genel olarak sağlık) sunar.

 

Ispanak

Cilt için yaşlanma karşıtı besinlerden bahsederken yeşil yapraklı sebzeleri nasıl unutabiliriz? Ispanak, birçok sağlık faydaları sunan yeşil yapraklı bir sebzedir. Cildi nemli ve taze tutabilen demir ve antioksidanlarla yüklüdür. Ispanak ayrıca C vitamini açısından da zengindir. Bu besin, cildi sıkı ve pürüzsüz tutmaya yardımcı olabilir.

 

Yağlı balıklar

Somon, uskumru, sardalya gibi balıklar vücudumuz için faydalı olan omega-3 yağ asitlerini içerir. Omega-3 yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri içerir. Bu yağ asidi yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olan ve cildin daha genç görünmesine yardımcı olan besin öğesidir. Ayrıca vücuttaki metabolizma hızını artırarak erken tokluk sağlarlar. Sonuç olarak, kilo vermeye de yardımcı olurlar.

Dyt. Damla Şenol