Diyetimgeldi
image

Sağlıklı Beslenme

Tatlı Krizleri

15 Ağustos 2023

Tatlı krizleri bir çoğumuzun çözüm bulmakta zorluk çektiği sorunlardan biri. Zamanla kilo artışına, yorgunluk hissine, öfke ataklarına, uyku kalitesinin düşmesine, hatta insülin direnci, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve karaciğer yağlanmasına yol açıyor.

 

 

Aniden gelen tatlı krizlerini bir çoğumuz yaşıyoruz. Bu krizin sonucu olarak koca bir dilim pastayı mideye indirebiliyor, art arda çikolata paketlerini tüketebiliyoruz. Tatlı krizleri ve kontrolsüz tatlı tüketimi bel bölgesinde yağlanma başta olmak üzere pek çok sağlık problemini beraberinde getiriyor. 

 

Peki tatlı krizlerine neden gireriz?

1.     Alışkanlık: Beslenme tarzımızda alışkanlıklar büyük önem arz eder. Eğer siz tatlı damağı oluşturup, gün içerisinde menülerinize sıklıkla tatlıları ilave ederseniz krizlerin yaşanılması kaçınılmaz olur.

2.     Duygusal olaylarla tatlıyı bağdaştırmış olabilirsiniz. Üzüldüğünüzde, sevindiğinizde, kaygı ve endişe duyduğunuzda sanki bunların hepsini tatlı bir dokunuşun çözebileceği düşüncesi de vücudunuzda tatlı  krizlerinin yaşanmasına neden olabilir.

3.     Aşırı insülin salınımı: İnsülin hormonunuz pankreasınızdan kontrolsüz aşırı miktarda salınıyor olabilir.Yani vücudunuz insülin patlaması ile tatlı krizi için çoktan zemin hazırlamış olabilir.

 

Tatlı Krizi İçin Alınacak Önlemler;

·       Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Öğün atlamamaya ve üç saatten daha uzun süre aç kalmamaya özen gösterilerek kan şekerinizi dengede tutabilir ve tatlı isteğiniz oluşmadan önleyebilirsiniz.

·       Günlük beslenme planınızda posadan zengin besinlere yer açın. Posa içeren besinler mideyi daha geç terk eder, bu durum çabuk acıkmanızı engeller. Ani kan şekeri dalgalanmalarını önleyen posalı besinler; tatlı gıdalara karşı eğiliminizi azaltmada işinizi kolaylaştıracaktır.

·       Unlu, şekerli(reçel,bal,pekmez….) ve kafeinli besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.

·       Gün boyunca düzenli aralıklarla bol bol su içmeye özen gösterin. Kişiler açlık hissettiği anların birçoğunda susuzluk yaşıyor olabilir. Bu nedenle tatlı krizlerinde ilk olarak su ve bitkisel çaylara yönelerek tatlı yemenin önüne geçebilirsiniz.

·       Uykusuzluk şekerli gıdalara eğilimi arttıran bir durumdur. İştah hormonlarını etkileyen uyku bozuklukları, beslenme alışkanlıklarının bozulmasına ve tatlı krizi patlamalarına yol açar. İşte tam da bu nedenle uyku probleminiz varsa bir an önce çözmek için kolları sıvayın

·       Gün içerisinde tatlı krizi yaşıyorsanız mutlaka vitamin D ve vitamin B12 değerlerinize baktırın. İki değerde de yaşanan dalgalanmalar iştah hormonunuzu etkileyerek tatlı besinlere karşı meylinizi arttırabilir.

·       Hiperinsülinemi yani aşırı insülin salınımı da tatlı krizlerine yol açabilir. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıyaysanız mutlaka bir endokrin doktorundan yardım alın.

 

Daha az şeker daha çok sağlık demek unutmayın……