Diyetimgeldi
image

Sağlıklı Beslenme

Sosyal Medyanın Yeme Davranışları Üzerindeki Etkisi

14 Ağustos 2023

Günümüzde internet kullanımı özellikle gençler arasında hızlı bir şekilde artmaktadır. Her gün yeni gelişmeler gösteren internet sosyal medya ile altın çağını yaşamaktadır. Sosyal medya ve internet kişilerin yaşamlarını etkilemektedir. Bireyler günlük yaşamlarının önemli bir kısmını sosyal medyaya ayırmaktadır. Yapılan bir çalışmada gençlerin aşırı internet kullanımları arttıkça, olumsuz yeme tutumlarının da arttığı saptanmıştır. 

Aşırı sosyal medya kullanımının yeme düzeni üzerindeki etkileri şu şekildedir;

-       sosyal medya platformları tarafından önerilenlerin, kişilerin dengesiz beslenmelerine ve aç kalmalarına yönelik hazırlanan zayıflama ve diyet önerilerinin kişilerin sağlık durumlarını olumsuz yönde etkiledikleri

-       aşırı internet ve sosyal medya kullanımı olan kişilerde alkol, kumar ve yeme ile ilgili davranış sorunlarının olduğu 

-       internet ve sosyal medya kullanan bireylerin zihinsel olarak sürekli meşgul olduklarını ve davranışlarının farkında olmadıklarını belirtilmiştir. Bu nedenle bireylerin internette ve sosyal medyada gezinirken farkında olmadan temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları, beslenme öğünlerini atlayabildikleri veya sıklıkla sağlıksız besinler alarak kiloyla ilgili problemler yaşayabildikleri 

-       bireylerin internet ve sosyal medyada daha iyi olarak sunulan zayıf beden algısından etkilendikleri, yeme alışkanlıklarının değiştiği; bu nedenle kişilerin beden ağırlıklarını azaltmak amacıyla sağlıksız şekillerde ve az miktarlarda beslendikleri gözlenmiştir.

Tüm bunların neticesinde bireylerin kilo verebilmek amacıyla az yeme veya yediklerini çıkarma gibi anormal yeme davranışları gösterebilmekte.

Stres altındaki insanların beslenme problemleri yaşadığı ve kilo sorunlarıyla uğraştıkları bilinmektedir. Aşırı yemek yeme, stresten kurtulma çabası olarak görülmektedir. Benzer şekilde, çalışlarda stres şiddeti artışının anormal yeme davranışına sebep olduğu saptanmıştır. 

Sonuç olarak; bireylerin sosyal medyaya ayırdıkları zaman arttıkça anormal yeme davranışı içine girdikleri saptanmıştır. bireylerin sosyal medya ortamında harcadıkları zamanın etkisiyle yemek öğünlerini atlamaları, internetin başında kolaylıkla tüketebilecekleri sağlıksız fast food türündeki yiyecekleri tercih etmeleri ve sosyal medyada daha iyi olarak sunulan zayıf beden algısından etkilenmeleri bu duruma neden olmuş olabilir. Bu veriler ışığında bireylerin koruyucu hekimlik kapsamında birinci basamakta aile hekimleri tarafından aşırı sosyal medyanın kullanımının zararları ve yeme bozuklukları açısından özellikle bilgilendirilmeleri, sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersize daha fazla özendirilmeleri gereklidir. Ayrıca bir diyetisyen ve psikologtan da yardım alarak sağlıklı hayata geçiş desteklendirilebilir. 

Dyt. Damla Şenol