Diyetimgeldi
image

Sağlıklı Beslenme

Ödem Nedir?

14 Ağustos 2023

Ödem, vücuttaki dokularda aşırı miktarda sıvının birikerek sıkışması sonucu oluşan şişliğe verilen isimdir. Daha çok ellerde, kollarda, ayaklarda, bacaklarda ayak bileğinde ödem vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Ödem Belirtileri Nelerdir?

Vücutta ödem belirtileri arasında öncelikle doğrudan cildin altındaki dokunun, özellikle bacak veya kol bölgelerinde şişkin veya kabarık bir hal alması, ciltte gerilme ve parlaklık gözlemlenir. Ayrıca vücudunuzdaki dokular arası sıvı birikimini ödem testi ile anlamanız mümkündür. Öncelikle başparmağınızı ayak, ayak bileği veya bacak üzerine bir basınçla hafifçe bastırın. Sonrasında bırakın.  Eğer şişlik durumu varsa bastırdığınız noktada bir girinti görmeniz gerekir.  

    Vücuttaki sıvı fazlalığını anlamanıza yarayacak belirtiler ise;

·   Şişmiş karın,

·   Çorap ve ayakkabı giyerken zorlanmak,

·    Etkilenen bölgede şişlik veya şişkinlik hissi,

·    Vücuttaki ağrılar,

·    Kilo alımı veya ciddi durumlarda kilo kaybı,

·    Nabzın yükselmesi,

·    Gergin veya parlak cilt,

·    Göğüs ağrısı ve

·    Nefes almada güçlüktür.

 

Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Uygulanan tedavi yöntemlerinin yanı sıra, hastaların ödemin vücuttan atılması için evde uygulayabileceği bazı yöntemlerden de söz edilebilir. Hastanın kendi alabileceği önlemler şu şekildedir:

·   Hastanın beslenme düzenine dikkat etmesi ve yemek konusunda sağlıklı tercihler yapması tavsiye edilir. Vücutta ödemi tetikleyecek fazla tuz tüketimi ve fazla sıvı alımı gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.

·   Düzenli egzersiz yapmak hem genel vücut sağlığını korur hem de kas iskelet sistemi ve kalp-damar sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur.

·   Vücut kitle endeksine dikkat edilmesi ve kişinin ideal kiloda olması gerekir. Fazla kilo, damar yapılarına baskı uygulayarak ödem oluşumuna zemin hazırlar.

·   Sigara ve alkol tüketimine son verilmelidir.

·   Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

·   Günde birkaç defa bacakların yatar pozisyondayken kalp seviyesinden yukarıya kaldırılması ödemin azaltılmasına yardımcı olur.

·   Ödem görüldüğü bölgeye kalp yönünde masaj yapılması, ödemin vücuttan atılması açısından faydalı bir yöntemdir.

·   Özellikle belirli yaş üzerinde olan veya uzun süre ayakta durmak/oturmak zorunda kalan kişilerin varis çorabı kullanması, bacaklarda gelişen ödemi büyük ölçüde önler.

“Peki hangi besinler ya da hangi sebzeler ödem attırır?” diyorsanız işte o besinler;

·   Ispanak

·   Deniz sebzeleri

·   Balık

·   Kuşkonmaz

·   Maydanoz

·   Pancar

·   Taze fasulye

·   Yaban mersini

·   Kiraz

·   Domates

·   Dolmalık biber

 

Vücudunuzdan fazla sıvıyı uzaklaştırmak için uygulamamız gereken bazı stratejiler;

Magnezyum açısından zengin beslenmek önemlidir. Çünkü magnezyum seviyesini arttırmak aynı zamanda şişkinliği azaltmaya da yardımcıdır. Çalışmalar günde 250 mg magnezyum almanın ödem ve regl dönemi semptomlarını düzelttiğini gösterir. Bu yüzden beslenmenize fındık, kepekli tahıllar, bitter çikolata ve yeşil yapraklı sebzeleri mutlaka dahil edin.

İkinci strateji ise potasyum açısından zengin beslenmedir. Özellikle kaslardaki kasılmalar ve sinir sistemiyle ilgili faydalarının yanında kan hacmini ve sıvı dengesini korumasıyla bilinir. Dolayısıyla sıvı birikmesini önlemek için sodyumun olumsuz etkisine karşı idrar üretimini arttırmaya odaklanır. Bu nedenle, avokado ve domates gibi potasyum açısından zengin kaynakları tüketmek oldukça önemlidir.

 

Yaz aylarında yapılan tatillerde, etkinliklerde, eğlencelerde yeme düzenimiz biraz değişe biliyor. Bu gibi rutinimizden biraz şaştığımız biraz fazla karbonhidrat ya da fazla alkol tükettiysek midemizin bağırsaklarımızın biraz dinlenmeye ihtiyacı var. Fazla karbonhidrat tüketimi sonrası birey kendini çok şiş, çok yorgun, halsiz hatta baş ağrılarının olduğunu bile hissedebilir. Şimdi sizinle kısa bir süre (3-4 gün) uygulayabileceğiniz basit birkaç diyet menüsü önerileri paylaşacağım;

 

·      Su tüketiminizi arttırın. (Kilogram başına 30 ml/günlük)

·      Tuzu azaltın. 

·      Diyetinizde protein miktarını arttırın. ( kilogram başına 1-1.5 g/gün)

·      Basit karbonhidrattan (şekerden) uzak durun. Bunların yerine tam tahıllar, sebzeler, bakliyatlar gibi kompleks karbonhidratlar tükettin.

·      Posa alımınızı arttırın. (bol salata tüketin)

Dyt. Damla Şenol