
Sağlıklı Beslenme
Kefir
16 Ağustos 2023
Kefir, fermente süt ürünü olarak bilinir ve sağlığa faydalı olabilecek birçok özelliği bulunur. Çocukluk döneminde kemik yapımının, büyüme ve gelişmenin sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi, yaşlılık döneminde ise osteoporoz gibi kemik hasarıyla ilişkili hastalıkların önlenmesi açısından yaşam boyunca günlük olarak en az 2-3 porsiyon süt veya süt ürünü tüketimi önem arz eder. Sütten elde edilen kefir, kalsiyum ve protein gereksinimini karşılarken içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde sağlık üzerinde sayısız olumsuz faydayı da beraberinde getiren oldukça değerli bir besin türüdür. Kefir, süt ile kefir tanelerinin (kafur veya kefir mantarı olarak da adlandırılır) fermente edilmesiyle üretilir. Fermentasyon süreci sırasında bakteri ve maya kültürleri sütü asidik hale getirirken, aynı zamanda bazı besin maddelerini ve bileşenleri değiştirir ve artırır.
Uzmanlar bağırsak sağlığı için kefir tüketmeyi ihmal etmeyin demektedir. Kabızlık da bağırsağın sağlıksız çalışmasından dolayı oluşan bir durumdur. Bu yüzden kefir kabızlığa iyi gelebilmektedir. Kefir ürününün kaynağında bağırsak florasını olumlu yönde etkileyen probiyotik yer almaktadır.
Kefirin olası faydaları:
Probiyotik Kaynağı: Kefir, sindirim sistemi sağlığını desteklemek için probiyotik bakteri ve maya kültürleri içerir. Bu sağlıklı bakteriler bağırsak florasını dengelemeye yardımcı olur.
Laktaz Enzimi: Kefir, süt şekeri olan laktozu parçalayan laktaz enzimi içerir. Bu nedenle, laktoza karşı hassasiyeti olan bazı insanlar için daha iyi tolere eder.
Besin Değeri: Kefir, kalsiyum, B vitaminleri (özellikle B12), protein ve diğer besin maddeleri açısından zengindir.
İmmün Sistem Desteği: Sağlıklı bir sindirim sistemi, bağışıklık sisteminin sağlığıyla ilişkilendirilmiştir. Kefirde bulunan probiyotikler, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.
Bağırsak Sağlığı: Probiyotiklerin varlığı, sindirim sistemi sorunlarının azalmasına ve bağırsak sağlığının gelişmesine yardımcı olur.
Anti-İnflamatuar Özellik: Kefir, içerdiği bazı bileşenler nedeniyle anti-inflamatuar etkilere sahip olur.
Ancak, her besin gibi, kefirin tüketilirken dikkatli bir şekilde alınması önemlidir. Özellikle başlangıçta aşırı tüketim, sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca, bazı insanlar probiyotiklere veya süt ürünlerine karşı hassas olabilirler. Eğer sağlık sorunlarınız veya endişeleriniz varsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek en iyisidir.
Kefir tüketmeden önce asıl önemli olan ürünün doğal ve güvenilir kaynaklardan elde edildiğinden emin olmaktır.
Dyt. Damla Şenol