Diyetimgeldi
image

Sağlıklı Beslenme

C Vitamini

17 Ağustos 2023

C vitamini veya askorbik asit, suda çözünen bir vitamindir. Birçok enzimatik tepkimede görev alabilen C vitamini ısıya dayanaksızdır. Yapılan çeşitli araştırmalar, C vitamininin vücudun her bölgesindeki dokuların büyümesi ve onarımı için gerekli olduğunu göstermektedir. C vitamini, yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve korumaya yardımcı olur. C vitamini ayrıca bir antioksidan olarak, vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur, sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yardımcı olabilecek serbest radikallerle savaşır. Gıdalardan alınan C vitamini, osteoartritli kişilerde kıkırdak kaybı riskini de azaltmaya yardımcı olur. C vitamini bağışıklık sistemini korur, alerjik reaksiyonların şiddetini azaltır ve vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olur. C vitamini demir emilimini artırır.

Suda eriyen, ısıya dayanaksız olan C vitamini önemli bir antioksidandır. C vitamini, bağışıklığı ciddi anlamda güçlendirmektedir. Vücuttaki hücrelerini toparlarken ayrıca bağışıklık hücrelerinin artmasına yardımcı olur ve birçok metabolizma ile vücut direncinin artmasına destek sağlar. C vitamini özellikle turunçgiller olarak adlandırılan portakal, greyfurt, limon ve mandalinada bulunur, yeşil sebzeler ve patateste de vardır. C vitamini eksikliğinde ‘skorbüt’ denilen diş eti hastalığı, ciltte bozulma, yaralarda geç kapanma, enfeksiyonlarda ağırlaşma görülebilir. Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Kansızlık, halsizlik, vücut ağrıları, hareket kısıtlılığı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

Yetişkinlerin ortalama günde 80 mg C vitaminine ihtiyacı vardır.

 

C vitamini eksikliği belirtileri özetle şöyledir:

  • Diş eti iltihabı-Skorbüt
  • Yaraların yavaş iyileşmesi
  • Kuru saçlar
  • Enfeksiyonlarda ağırlaşma
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Ağrılı ve şişmiş eklemler

C vitamini hangi besinlerde bulunur ?

Meyve ve sebzeler en iyi C vitamini kaynaklarıdır. C vitamini yönünden zengin olan besinler arasında şunlar bulunur:

  • Tatlı patates
  • Kavun
  • Turunçgiller
  • Pişmiş brokoli
  • Kırmızı lahana
  • Yeşil biber
  • Kırmızı biber
  • Kivi
  • Domates suyu
  • Ispanak
  • Kuşkonmaz
  • Çilek
  • Kuşburnu
  • Böğürtlen
  • Asma yaprağı

  • Dyt. Damla Şenol