Sağlıklı Beslenme
C Vitamini
17 Ağustos 2023
C vitamini veya askorbik asit, suda çözünen bir vitamindir. Birçok enzimatik tepkimede görev alabilen C vitamini ısıya dayanaksızdır. Yapılan çeşitli araştırmalar, C vitamininin vücudun her bölgesindeki dokuların büyümesi ve onarımı için gerekli olduğunu göstermektedir. C vitamini, yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve korumaya yardımcı olur. C vitamini ayrıca bir antioksidan olarak, vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur, sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yardımcı olabilecek serbest radikallerle savaşır. Gıdalardan alınan C vitamini, osteoartritli kişilerde kıkırdak kaybı riskini de azaltmaya yardımcı olur. C vitamini bağışıklık sistemini korur, alerjik reaksiyonların şiddetini azaltır ve vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olur. C vitamini demir emilimini artırır.
Suda eriyen, ısıya dayanaksız olan C vitamini önemli bir antioksidandır. C vitamini, bağışıklığı ciddi anlamda güçlendirmektedir. Vücuttaki hücrelerini toparlarken ayrıca bağışıklık hücrelerinin artmasına yardımcı olur ve birçok metabolizma ile vücut direncinin artmasına destek sağlar. C vitamini özellikle turunçgiller olarak adlandırılan portakal, greyfurt, limon ve mandalinada bulunur, yeşil sebzeler ve patateste de vardır. C vitamini eksikliğinde ‘skorbüt’ denilen diş eti hastalığı, ciltte bozulma, yaralarda geç kapanma, enfeksiyonlarda ağırlaşma görülebilir. Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Kansızlık, halsizlik, vücut ağrıları, hareket kısıtlılığı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Yetişkinlerin ortalama günde 80 mg C vitaminine ihtiyacı vardır.
C vitamini eksikliği belirtileri özetle şöyledir:
- Diş eti iltihabı-Skorbüt
- Yaraların yavaş iyileşmesi
- Kuru saçlar
- Enfeksiyonlarda ağırlaşma
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Ağrılı ve şişmiş eklemler
C vitamini hangi besinlerde bulunur ?
Meyve ve sebzeler en iyi C vitamini kaynaklarıdır. C vitamini yönünden zengin olan besinler arasında şunlar bulunur:
- Tatlı patates
- Kavun
- Turunçgiller
- Pişmiş brokoli
- Kırmızı lahana
- Yeşil biber
- Kırmızı biber
- Kivi
- Domates suyu
- Ispanak
- Kuşkonmaz
- Çilek
- Kuşburnu
- Böğürtlen
- Asma yaprağı
- Dyt. Damla Şenol