Diyetimgeldi
image

Sağlıklı Beslenme

Bitter Çikolata

15 Ağustos 2023

Her yaştan tüketici tarafından zevkle tüketilen popüler gıda ürünlerinden biridir çikolata. Mutlu ya da mutsuz her anımızın eşlikçilerinden olan çikolata içerdiği maddelerin çeşit ve miktarına göre bitter, sütlü, beyaz çikolata olmak üzere bir çok çeşidi var. Peki neden bitter çikolata?

 

Bitter çikolata yağ ve şeker eklenmiş kakao karışımını içerir. Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve  en az %14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %35 toplam kakao kuru maddesi içerir.

 

Bitter Çikolatanın Sağlık Üzerine Etkileri

Kalp Sağlığı: Kakao polifenolleri endotel Nitrik Oksit Sentaz aktivasyonu yoluyla Nitrik Oksit(NO) salınımını uyarır böylece endotelin korunmasını sağlar. Endotel sağlığının korunması aterosklerozun önlenmesi için oldukça önemlidir.

 

Trombosit Fonksiyonu: Yapılan bazı çalışmalar ile kakaonun trombosit inhibitör özelliklerinin olduğu gösterilmiştir. 100 g bitter çikolata verilen sağlıklı gönüllülerde trombosit yağının azaldığı, beyaz ya da sütlü çikolata alımından sonra aynı etkinin gözlenmediği görülmüştür.

 

Kan Basıncı: Flavanol bakımından zengin kakao ürünlerinin Nitrik Oksit konsantrasyonunu artırıp kan dolaşımında belirgin düzelmeler sağladığı gösterilmiştir. Bitter çikolata ve beyaz çikolata tüketimini karşılaştıran bir çalışmada bitter çikolatanın kan basıncını düşürücü etkisi gözlemlenirken beyaz çikolatanın herhangi bir etkisi görülmemiştir.

 

Kan Lipit Profilleri: Japonya’da yapılan bir çalışma hiperkolestrolemik hastalarda flavanolden zengin kakaonun plazma LDL(kötü huylu kolestrol) seviyesini ve okside LDL’yi düşürdüğü ve HDL(iyi huylu kolestrol) serum konsantrasyonlarını arttırdığını göstermiştir.

 

İnsülin Direnci: İnsülin hassasiyeti kısmen insulin aracılı nitrik oksit salınımına bağlıdır. Bu yüzden flavanoller ve diyetsel antioksidanlar insulin direncini nitrik oksit(NO) biyoyararlığını iyileştirerek azaltabilir.

 

Cilt Dostudur: Flavanoid bakımından zengin çikolata cildi UV ışınlarından koruma özelliğine sahip antioksidanlar içerir.

 

Ruh Halimize İyi Gelir: Feniletilamin ve serotoninin salgılanmasında etkili olan çikolata tam bir mutluluk kaynağıdır.

 

Bu kadar övdük ama ne yazık ki her güzel şeyde olduğu gibi bitter çikolatanın da fazlası zarar. Oldukça yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip olan mevcut ticari çikolatalar çok yüksek enerjiler içermektedir. Bu sebep ile tüketilirken obezite, diş çürükleri, diyabet gibi hastalıkları tetikleyen yüksek şeker miktarı göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Bitter çikolata tüketirken dikkate almanız gereken bazı noktalar da vardır:

•          Çikolatanın her türlüsü kaloriler içerir, bu nedenle porsiyon kontrolü önemlidir. Fazla tüketildiğinde bile sağlıklı olmayabilir.

•          Bitter çikolatadaki kalori ve yağ miktarı üründen ürüne değişebilir, bu yüzden ürün etiketlerini kontrol etmek önemlidir.

 

En az %60 kakao içeren ürünlerin günde yaklaşık 10 gramının (2 kare parça) bir meyve değişimi yerine tüketilmesi uygundur.

Dyt. Damla Şenol