Diyetimgeldi
image

Sağlıklı Beslenme

Baharatlar

14 Ağustos 2023

Diyetlerinizi Baharatlar İle Zenginleştirin

 

Bugün sofralarımızın ve sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi haline gelen baharatın kullanım alanları çok çeşitli, her tür yemekte, tatlılarda, çaylarda, kahvelerde ve daha birçok alanda kullanılabiliyor. Baharatlar pek çok antioksidanı bünyesinde bulundururken, metabolizmayı da hızlandırıcı etki yapabiliyor. 

Tarçın

Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Ayrıca anti-mikrobiyal besin olarak anılmaktadır. Beyin aktivitesini de arttırıcı etki göstermektedir. Diyet lifinin iyi bir kaynağıdır. Özellikle geleneksel Çin Tıbbında, taze zencefil ile karıştırılmış tarçın, soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tüketiliyor.

Zerdeçal
Zerdeçalın içersisinde bulunan curcumin, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Kireçlenme ve eklem iltihabı gibi hastalıklara karşı yapılan çeşitli çalışmalar da faydalı olabileceğini göstermiştir. Bu çalışmalar curcumin içerdiği için zerdeçalın sağlığa faydalı olabileceğini göstermektedir. Diğer bazı laboratuar çalışmaları sonucunda curcuminin cilt hastalıkları, mide ülseri, Alzheimer ve yüksek kolesterole karşı korucu etkisinin olabileceğini bildirmektedir. Bu çalışmaların birçok farklı laboratuarlarda yapılmış olduğunu unutmamalıyız. Araştırmacılar, çalışmalarını zerdeçal üzerine değil de daha çok curcuminin faydaları üzerine yapmışlardır. Bu sebepten zerdeçalla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var ancak curcumin içermesi onu şimdiden kıymetli kılıyor. Alınması gereken kanıtlanmış bir standart tavsiye edilen miktarı yoktur.

 

Karabiber

Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan karabiber, sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra hoş kokusu ile hemen hemen bütün yemeklere eklenir. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Gaz oluşumunu azaltır, terlemeyi arttırır ve diüretik etkisi de mevcuttur. Manganezin çok iyi, K vitamini ve demirinde iyi bir kaynağı kabul edilir. İçindeki piperin isimli maddenin metabolizmayı hızlandırdığını gösteren bazı çalışmalar var. 

Kimyon

Sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Gaz söktürücü ve sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır ve içeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan içeriği ile kanserden koruyucu niteliktedir. Özellikle mide ve akciğer tümörünü engellediğini bildiren bazı çalışmalar mevcut. Koku ve tat vermek için özellikle et yemeklerinde kullanımı tercih edilir. Sebzelerde, çorbalarda, pilav ve içeceklerde de kullanılır. Ayrıca patates ve brokoliye de çok yakışır. Demirin çok iyi, manganezin ise iyi bir kaynağı kabul edilir.
Kuru baklagiller ve brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana gibi sebzeler gaz problemlerine neden olabilmektedir. Özellikle kimyonun baklagil ve sebzelerle birlikte pişirilmesi sindirim sıkıntılarını rahatlatacaktır.

Kırmızı Biber
Acı bir tada sahip olan kırmızı biber, yüksek antioksidan kapasitesine sahiptir. Temel maddesi olan kapsaisin, anti-tümör etkisi göstermektedir. Vücuttaki inflamasyonla savaşıp, bağışıklık sistemini desteklediği bildirilmektedir . Doğal olarak ağrı azaltıcı etkisi mevcuttur. Aynı zamanda yapılan çalışmalar, kırmızı biberin kan kolesterolünü düşürücü etkisi olduğunu da gösteriyor

 

Nane
Nanenin özellikle sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlattığını, kolon, deri ve akciğer kanserlerini de önleyici olduğunu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bulantılara iyi gelir bu nedenle nane, limon kaynatılıp içilmesi tavsiye edilir. Anti-mikrobiyal etki göstermektedir. Özellikle yoğurda, omlete, menemene, her türlü meyveye, pişmiş lahanaya, havuca, bezelyeye çok yakışır.

Dyt. Damla Şenol