Diyetimgeldi
image

Sağlıklı Beslenme

Ara Öğün Tüketmek Neden Bu Kadar Önemli?

14 Ağustos 2023

Amaç; kan şekerinizi dengede tutup kısa sürede acıkmayı ve bir sonraki öğünde aşırı yeme atağını engellemektir.  Başka bir önemli konu ise; Ara öğün yapan kişide sık sık beslenmek alışkanlık haline gelecek ve bununla birlikte metabolizma hızı da artacaktır.  Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanacaktır. Tabi ara öğünlerde ne tür besinler tüketildiği çok önemlidir. Genelde ara öğün denildiğinde kişilerin aklına abur cuburlar, yağlı ve şekerli yiyecekler gelir. Fakat ara öğünlerde bu tür besinleri tüketmek kilo almamızla sonuçlanacaktır. Aynı zamanda özellikle şekerli besinleri tüketmek, kan şekerinde ani yükselmelere ve sonrasında ani düşüşlere sebep olacaktır. Ara öğünler için 100-200 kalori civarında sağlıklı seçimler yaparak hem kilo kontrolünü sağlanıp formda kalınır hem de kan şekerinde ki dalgalanmalara giderilmiş olur.

 

Ara öğün de dikkat edilmesi gerekenler;

  • Ara öğün saatleri ana yemeklerden 2-3 saat sonra olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kendinize ayıracağınız 15 dakikalık sağlıklı ve lezzetli bir mola ile sağlıklı beslenmeye, sağlıklı yaşama bir adım atmış olursunuz.
  • Lifli besinlerin midede kalma süreleri fazla olduğundan dolayı sizi daha uzun süre tok tutarlar. Sağlıklı ve lifli atıştırmalıkları seçerseniz, aldığınız lif, vitamin ve mineral miktarını da artırmış olursunuz. Aynı zamanda sindirim sitemi ve bağırsak sağlığı için lifli besinleri tüketmek çok yararlıdır. Bunun için Bol bol sebze tüketin: Sebzeleri dilimlenmiş hazır bir şekilde buzdolabında bulundurun ve açlık hissettiğinizde kullanın.
  • Her öğünde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla tüketilen her besinin vücutta yağa dönüşecektir unutmayın. ANA öğün değil ARA öğün tüketiyor olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.
  • Sadece doymak için yemek yemeyin: Yavaş ve tadını çıkararak yemek yemeye özen gösterin. Daha az yiyip daha çok zevk alabilirsiniz.

 

  • Proteinli besinleri tercih edin: Çoğu atıştırmalık, proteinden fakirken yağ ve şekerden zengindir. Proteinli besinler (süt ve süt ürünleri, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar, tam tahıllı ürünler) daha çok besin öğesi içerir ve daha çok tok tutar.

 

  • Light adı altında ki ürünlerin tüketimine de dikkat edilmelidir. Ara öğün için tercih edilebilir fakat nasıl olsa light, kalorisi daha az diye bir oturuşta 1-2 paket bitirmenin faydasından çok zararı olacaktır.
  • Dyt. Damla Şenol