Diyetimgeldi
image

Sağlıklı Beslenme

Alkali Beslenme

14 Ağustos 2023

Vücutta pH dengesinin korunmasını amaçlayan alkali beslenme, hazır gıdalar yerine bitkisel gıdalar ile ihtiyaç duyulan vitamin ve mineral takviyesinin yapılmasını sağlar. İşlenmiş ya da şeker ve yağ oranı yüksek olan asidik gıdaların tüketilmediği bu beslenme biçimi, vücuda birçok olumlu katkısı bulunur.

 

10 Adımda Alkali Beslenmeye Geçiş

 

1-    İdrarınızı takip edin. pH’ını ölçemeseniz bile renk ve koku takibi yapabilirsiniz. İdrarda bir koyuluk vücudun susuz kaldığına ve asitlendiğine işarettir. 

2-    Su için. Günlük 2-2.5 litre su mutlaka için. Suyunuzu alkali (pH’ı 8’e yakın) tercih edin. Gün içinde fiziksel aktivitenin artması ve terlemeniz sonucunda su kaybı çok olacağından o günlerde su tüketiminizi de arttırın.

3-    Sebze suyu içmeyi artık hayatımıza katabiliriz. Bunu alışkanlık haline getirirseniz asitlenmeyi çok daha kolay çözersiniz. Sebze suyu yağlarınızı çözer.

4-    Tuzunuzu değiştirin. Sofra tuzunu bırakıp yerine deniz ve Himalaya tuzu kullanın. Hem ödeminizi atarsınız hem de daha hızlı kilo verirsiniz.

5-    Oranlamayı öğrenin. Tabağımızın %80 alkali, %20’si asit olacak şekilde porsiyonlama yapmalıyız.

6-    Kaçamaklarınızı alkaliyle dengeleyin. Sevdiğiniz asitli besinleri yediğiniz, kaçamak yaptığınız günlerde bunları çiğ sebzelerle beraber tüketin

7-    Balık ve iyi yağların tüketimini artırın. Kabuklular hariç tüm deniz ürünleri tüketimimiz açısından iyidir. Ayrıca yemeklerimizde sıvı yağları (zeytinyağı, ayçiçek ve mısır yağı) tercih ediniz. Yağı pişirmeyin yemeğe sonradan ekleyin.

8-    Akşam yemeğinizi doğru seçin. Eğer bel bölgesin de incelme istiyorsanız. Yapacağınız ilk şey erken saatte karbonhidratsız akşam yemeğidir (saat 17.00-18.00 gibi). Akşam yemeğinden sonra yemeği bitiriyoruz. Yatmadan önce olan açlık bize yağdan kayıp sağlayacaktır.

9-    Doğru kalsiyum kaynakları tercih edin. Salatalık: 25 ml/g , marul: 35 ml/g , nohut: 150 ml/g gibi besinlere diyetinizde daha çok yer verebilirsiniz.

10- Alkali yapan besinleri öğrenin. Market ve bakkallarda paketlenmiş halde satılan ürünler yerine pazardan taze alışveriş yapın.

 

Peki Alkali Besinler Nelerdir?

Alkali gıdalar ise tam tersine sağlıklı bir yaşam tarzı sunar. Yumurtadan limona, keçi ve koyun sütünden bu sütlerden yapılmış peynire dek birçok besin maddesi alkali olarak sağlık açısından faydalıdır.

Çok Alkali Besinler: Limon, greyfurt, avokado, hindistancevizi, hindistancevizi sütü, badem sütü. 

Orta Alkali Besinler: Yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi ve koyun sütü ile bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir, tofu, kavun, incir, olmamış yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezi. 

Az Alkali Besinler: Soya sütü, pirinç sütü, manda sütü ve yoğurdu, çiftlik somonu, ton balığı, hamsi, sardalya, uskumru, karpuz, kayısı, çilek, böğürtlen, nektarin, kuru hurma ve incir, armut, siyah üzüm ve kuru siyah erik.


Dyt. Damla Şenol